Laptop bilgisayarınız biliyoruz ki her şeyiniz. İnternette gezmek, video / film izlemek, işlerinizi yönetmek ve oyun oynamak gibi bir çok görevi olan bu cihazların ömrü masaüstü bilgisayarlarda olduğu gibi uzun olmayabiliyor. Masaüstü bilgisayarın önemli bir avantajı da kolayca parça yenilemeye müsait olması. Aynı durum imkanlar el verdiğince laptoplarda da mümkündür fakat pek bilinen bir konu olmadığından, yavaşlayan laptopların yerine yenileri gelir.
Peki bir laptop nasıl güncellenir, parçası değişir veya parçası yükseltilir?
Öncelikle laptoplar teknik işlemlerinde, masaüstü pc konforunda bir hareket alanı bulunmaz. Ayrıca ihtiyacınız olan parçayı değiştirme imkanı bulsanız bile buna değer mi iyi analiz etmelisiniz.
Laptopum çok yavaş
Bir bilgisayarın hızını belirleyen öncelikli donanımlar CPU (işlemci) ve RAM (bellek)’dir . Bu bileşenleri yükseltebilirsiniz, ancak bir dizüstü bilgisayarda işlemci değişimi çok bir işlem kolay değil. Ayrıca cihazın anakartına uygun üst seviye işlemcinin bulunması da kolay değil. Aslında, gereksinimlerinize karşılamayan sorun olduğunu düşünüyorsanız, dizüstü bilgisayarın değiştirilmesi muhtemelen akıllıca bir karardır.
RAM değişimi ya da RAM yükseltmesi yapacaksanız genel bütün laptopların RAM yuvası kolay bir alandadır ve bir kaç vida açılımı ile ulaşabilirsiniz. Sadece doğru çentiği seçmeniz ve biraz nazik olmanız gerekiyor. Bu noktada RAM değişimi bilgisayar ile yaşadığınız sorunu aşmanıza yardımcı olacaksa bütçe politikanızı siz seçebilirsiniz. RAM almadan önce cihazın kaç GB ram desteklediğini markanın sitesinden öğrenmelisiniz. Eğer 2. el bir RAM takmayı düşünüyorsanız testleri satıcının yanında yapmalısınız.
Laptop’un yavaşlığı RAM değişimi ile düzelmeyebilir, sorununuzu iyi analiz etmelisiniz. 2. adres Hard Disk olmalı.
Depolama alanı
Yavaşlık problemi sadece depolama alanının dolmasından dolayı olabilir. Bilgisayarlar işlem yaparken RAM’lerde olduğu gibi Hard Disklerde ara bellek kullanır. Bu sebeple yer kalmazsa arka planda çalışan işlemler bilgisayarınızı yavaşlatabilir.
Eğer yeterli Hard Disk alanınız varsa biraz test yapmalısınız. HD TUNE isimli ücretsiz yazılım ile hard diskinizi test edin ve herhangi bir hata var mı kontrol edin.
Programı kurduktan sonra testi başlatın ve hareketli bir grafik görmeye başlayacaksınız. Bu grafik sizin okuma ve yazma testlerinin stabilitesini gösteriyor. Çizginin sabitliği sağlıklı bir hard disk kullandığınızı gösterir. Arada bir kaç düşüş çok önemli değildir.
Sorunlu bir diskin raporu aşağıdaki gibidir.
Sağlıklı bir disk ise aşağıdaki gibi bir rapor verir.
Eğer cihazınızda SSD Disk varsa sağ kısımda bulunan okuma yazma hızlarını kontrol edin.
Hdd’nizde bir sorun varsa yine RAM gibi kolay bir işlemdir fakat biraz daha profesyonellik gerektirebilir. Servisten destek isteyebilirsiniz.
Laptopunuzda SSD hard disk bulunmuyorsa mutlaka SSD hard disk taktırmanızı öneririz. Cihaz hızındaki değişiklik sizi çok şaşırtacaktır.
Kötü amaçlı yazılım olup olmadığını kontrol etme