Xiaomi Mi 8 Lite inceleme ve özellikleri

Mi 8 Lite ile Xiaomi, Mi 8 serisini tamamlamış oldu. Amiral gemisi modeller Mi 8 ve Mi 8 Explorer Sürümü ile birlikte iki orta sınıf Mi 8 SE ve Mi 8 Lite yeni 8 serisinin modelleri. Bu cihazlardan Mi 8 Lite modelini inceleyeceğiz.

Bu sene Lite sürüm korktuğumuz gibi, abilerini taklit eden bir model değil. Makul fiyatı ve yetenekleri ile tercih edilebilir bir telefon.

Xiaomi Mi 8 Lite özellikleri:

Gövde: 156.4 x 75.8 x 7.5mm, 169 gram, cam ön ve arka panel alüminyum yan çerçeveli.
Ekran: 6.26 “IPS LCD, 1080 x 2280 piksel çözünürlük (19: 9); ~ 403 ppi.
Yonga seti: Snapdragon 660 (14nm) yonga seti: 8 çekirdekli Kryo 260 CPU (4×2.2GHz + 4×1.8GHz); Adreno 512 GPU.
Bellek: 4 / 64GB LPDDR4X RAM, 64 / 128GB EMMC 5.1 dahili depolama, microSD yuvası desteği (ikinci SIM yuvasını kullanır).
İşletim Sistemi: Android 8.1 Oreo; MIUI 9.6.
Arka kamera: 12MP f / 1.9 1 / 2.55 “, 1.4µm çift piksel PDAF + 5MP f / 2.0, 1.12µm, derinlik sensörü, LED flaş; 1080p @ 60fps, 2160p @ 30fps, 1080p / 720p @ 120fps video kaydı.
Ön kamera: 24MP, f / 2.0; 1.8µm, 1080p @ 30fps video kaydı.
Batarya: 3,350mAh; QuickCharge 3.0 desteği (Hızlı şarj cihazı dahil değildir).
Bağlantı: LTE Cat.12 indir / Cat.13 yükleme, Wi-Fi a / b / g / n / ac, İkili bant MIMO, 2×2 antenler, Bluetooth 5.0, USB Tip-C.
Diğer: Arkaya monte parmak izi sensörü.

Fiyatı düşürmek için tabi ki Mi 8 gibi bir cihazdan farklı olarak özellikler kırpılacaktı. Ancak güçlü bir orta seviye işlemci olan Snapdragon 660 yonga setiyle telefon istiyorsanız Mi A2 veya Mi 8 Lite dışında fazla bir tercih hakkınız bulunmuyor.

Xiaomi Mi 8 Lite

Xiaomi Mi 8 Lite kutu içeriği

Telefon fiyatına göre beklenen bir kutu içeriği ile geliyor. Mesela kulaklık çıkmıyor. Telefon ne yazık ki ses jakına sahip değil. USB-C için 3,5mm çevirici ile geliyor. Mi 8’lerin geri kalanında olduğu gibi, bu da Quick Charge 3.0‘ı destekliyor, ancak birlikte verilen tuğla ve USB-A’dan USB-C’ye kablo 5V / 2A şarj hızını veya başka bir deyişle 10W’ı destekliyor. Hızlı şarjdan en iyi şekilde faydalanabilmek için QC 3.0 uyumlu bir şarj cihazı aramanız gerekiyor.

Her zamanki kullanım kılavuzları ve sim çıkarma teli mevcut. Şeffaf bir silikon kılıfta kutunun içeriğini tamamlayan son şey.

TASARIM

Mi 8 Lite, ön ve arkası cam olduğu için sıradan tasarım ama kesinlikle kötü değil. Krom renkli alüminyum yan çerçeve ve yanlara kusursuz bir şekilde devam 2.5D eğimli cama sahiptir. Buna karşılık ekranın üst ve alt kısmı o kadar ince değildir. Ekran kasa oranı % 82.5 ile Mi 8 SE modelini de geçiyor. Sınıfında en iyi oranlardan. Solda sim yuvası bulunuyor. Sağda güç ve ses butonları geliyor. Bu tuşların çok sağlam olduklarını da eklemek gerek.

Bu kadar büyük en boy ekran oranı tek elle kullanımı zorlaştırabiliyor. Küçük elleriniz varsa sorun yaşayabilirsiniz. Ekranın alt ve baş kısmına ulaşmak zordur. İyi haber ise arka kısımda monteli parmak izi okuyucusu kolay ulaşılabilir konumda.  Parmak izi de kusursuz çalışıyor.

Bir cam arka telefondan bekleyeceğiniz gibi, sadece çiziklere ve çatlaklara meyilli değil, aynı zamanda lekelenme de kolay. Telefonumuzda bulunan siyah versiyonu parmak izlerini çekiyor gibi görünüyor, ancak gradyan rengi onları daha az belirgin hale getiriyor. Telefonun Aurora Blue versiyonunun daha iyi bir parmak izi mıknatısı olacağını varsayıyoruz.

Ancak en büyük dezavantajı, suya ve toza karşı IPxx sertifikasının olmayışı, ancak dürüst olmak gerekirse, bu fiyata, Xiaomi’ye dahil etmediği için kızmak gerçekten zor.

Daha önce de söylediğimiz gibi, Mi 8 Lite ve Mi 8 SE arasındaki farkı fark etmek zor – her ikisi de Lite versiyonunun 169 g’de sadece 5 gram daha ağır ve SE’den neredeyse bir santimetre daha uzun olmasıyla aynı ağırlıkta. Sonuçta, Mi 8 Lite’ın ekranı yaklaşık olarak 0.4 “daha büyük. Neyse ki, ekran boyutu gözle görülür genişlikte bir artışa neden olmadı.

IPS LCD EKRAN

Mi 8 Lite yüksek 19: 9 en boy oranına ve 403 ppi’ye ulaşan 1080 x 2280 piksel çözünürlüğe sahip 6.26 inç IPS ekrana sahip. Çentik kısmı biraz kusurlu tasarıma sahip ama rahatsız edici değil. Ekranın üst kısmında siyah bir şerit ile çentiği gizleyebilmek güzel.

Ekranın LCD olması iyi olmasını engellemiyor. Parlaklık konusunda başarılı. Direk güneş ışığına temas dışında okunabilirliği iyi.

Xiaomi Mi 8 Lite pil ömrü

Telefonun 3,350 mAh dahili pili var, ancak güçlü bir Snapdragon 660’a güç verdiği göz önüne alındığında, pil ömrünün bu kadar etkileyici olmayacağını varsayıyoruz. Sonuçta, Snapdragon 660, 8 adet Kryo 260 çekirdeğe sahiptir (2,2 GHz’de 4x ve 1,8 GHz’de 4x), burada özel enerji tasarruflu çekirdekler yoktur. Snapdragon 660 ile performans için güç verimliliğini feda edersiniz. Yine de 3G konuşma ve bekleme süreleri gayet iyi.

3G konuşma süresi 30 saat, webde gezinti 10 saat ve video izleme 10 saat gibi rakamlara sahip. Rakiplerinin çoğuyla karşılaştırıldığında, Mi 8 Lite geride kalıyor, ancak sadece birkaçı Snapdragon 660 gibi güçlü bir yonga setini taşıyor.

İşletim sistemi ve kullanıcı arayüzü

Mi 8 Lite, temel Android’lere birkaç ekstra özellik katan Xiaomi’nin MIUI 9.6 yazılımıyla geliyor. Android 8.1 Oreo’yu kullanıyor ve planlanan yükseltme Android 9. Saf Android kullanan bir telefondan geliyorsanız ayarlar menüsünde bazen kaybolabilirsiniz.

Ana ekrandan aşağı kaydırmak, hızlı geçiş simgeleriyle bildirim gölgesini düşürür. Onları beğeninize göre yeniden düzenleyebilirsiniz. Yüz kilidini açma özelliği mevcut değildir, bu nedenle tek seçenek olarak parmak izi okuyucusu bulunuyor. Umarım, Xiaomi gelecek olan MIUI 10 güncellemesi ile kilit ekranı seçeneği sunacak.

Güvenlikten bahsetmişken, MIUI önceden yüklenmiş bir Güvenlik uygulamasıyla birlikte gelir; telefonu, kötü amaçlı yazılımlara karşı taramanıza olanak tanır, ki ironik olarak sunduğu en kullanışlı özellik budur; çünkü Google Play zaten bunu sizin için mükemmel bir şekilde tamamlamıştır. Ancak Güvenlik uygulamasının başka kullanışlı uygulamaları da vardır – veri kullanımınızı sınırlayabilir, bazı RAM’leri boşaltabilir, önceden yüklenmiş uygulamaların izinlerini yönetebilir ve ayrıca belirli uygulamaların pil davranışlarını analiz edebilir.

PERFORMANS

Mi 8 Lite, biraz daha eski bir Snapdragon 660 yonga seti kullandığından, performans ve verimlilik açısından Mi 8 SE ile karşılaştırıldığında bir dereceye kadar iş çıkarır. SD660, 2,2 GHz’de saatlendirilmiş 4x Kryo 260 çekirdeği ve 1,8 GHz’de işaretleyen 4x Kryo 260 çekirdeği olan sekiz çekirdekli bir CPU kullanıyor.

Snapdragon 660, sınıfındaki diğer SoC’lere kıyasla mükemmel performansı ile bilinir, ancak Snapdragon 636’nın, örneğin 10nm düğümünde inşa edilen Snapdragon 710’un enerji verimliliğinden yoksundur.

Çok çekirdek kullanım Geekbench testlerinde Honor 8X, Nokia 7 Plus, Mi 8 SE gibi telefonlarla benzer performans sergiliyor. Tek çekirdekte ise sadece Mi 8 SE’nin biraz altında kalıyor.

Antutu testlerinde de aynı durum geçerli. 143 binlik puanı ile SE’den 30 bin puan geride. Ekran testlerinde de SE’nin baya baya gerisinde kalırken ilk rakipleri ile aynı performansını sunuyor.

KAMERA

Arkasında fantezi kameralar bulunmadığından telefoto, ultra geniş açılı veya B&W beklemeyin. Mi 8 Lite, 1.9 diyafram açıklığına ve çift piksel faz algılama otofokusu ile 1.4 µm piksel boyutuna sahip standart bir birincil 12MP birimi taşır. Sadece derinlik algılama için kullanılan 5MP kamera ile desteklenir. Mi 8 SE’deki aynı kamera kurulumuna sahip olduğunu da ekleyelim. OIS haliyle bulunmuyor ama yazılım desteği de optik görüntü dengeleme için maalesef hala yetersiz.

Sola ve sağa kaydırmak, kamera modlarını değiştirirken, üstteki çubuk, HDR’yi açıp kapatmak, AI kamera modu, portre çekimleri için efekti güzelleştirmek ve ayrıca filtre uygulama seçeneği gibi bazı ek ayarları da getirir. Üstelik profesyonel mod, kameranız üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlayacak.

Dinamik aralık eksikliği ilk fark ettiğimiz şey, bu yüzden HDR işlevi bu konuda biraz yardımcı oluyor. Bununla birlikte, HDR’nin Otomatik modu, HDR’nin başlaması gereken sahnelerin çoğu yapamadığı ve manuel olarak zorlamak zorunda kaldığımız için tutarsız bir performansa neden olacaktır.

Ve AI konusu üzerindeyken, bazı bayrak gemileri kadar yetenekli değil, fakat bulutları, çiçekleri, otları, ağaçları ve binaları tanımak gibi temelleri kapsıyor. Bu modda yaşadığımız tek sorun, renklerin aşırı doygunluğuydu, ancak çoğu insan bunu sosyal medya için uygun bulacaktır.

Gece performansıyla ilgili olarak, diğer tüm orta sınıf cihazlarda olduğu gibi düşük ışıkta iyi çekimler yapmakta zorlanır. Gürültü daha belirgin hale geliyor ve OIS’in olmaması sorunları daha da kötüleştiriyor

Video kaydı

Mi8 SE, 4K @ 30fps video yakalar, ancak 1080p modunda 30 veya 60fps arasında seçim yapma seçeneği sunar. Ayrıca bir 720p @ 120fps ve 720 @ 240fps yavaş hareket modu da var ancak bununla en iyi sonucu verdiğini söyleyemeyiz.

Fiyat ve Seçimler

Xiaomi Mi 8 Lite, 1600 TL minumum fiyatı ile güzel bir cihaz. Tasarımı ve işlemci performansı oyunlarda performansını katlayacak. Yazıda bahsettiğimiz gibi güçlü işlemci iyi performans sunarken bataryanızı çabuk bitirecek. Daha iyi optimize işlemci için Android 710 kullanan telefona ihtiyacınız var. Cihaz, Xiaomi Mi A2’nin de bir kaç adım önünde. Son olarak General Mobile markası ile kötü deneyimleriniz yoksa GM9 PRO modeli de aynı işlemciyi kullanan bir cihaz. AMOLED ekranı ve daha iyi kamerası ile Sevgililer Gününe özel 1600 TL gibi rakamları görmeye başladı. Plastik kasası canınız sıkabilir ama bu sıralar telefon almayı düşünüyorsanız bir göz atmalısınız.

Subscribe
Bildir
guest

3 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Ceyhun
Ceyhun

Çok kararsız kaldım. Gm9 pro mu alayım mı a2 mi alayım. Özellikler ve fiyat çok yakın telefonların.yardim edin kutfen

Levent
Levent

İnanın 1haftadir araştırma yaptım mi8 lite mı gm9 promu diye , sonuç gm9 proyu aldım. Nedenleri çok. YouTube video lari beni ikna etti

3
0
Would love your thoughts, please comment.x